Klasyfikacja stopy cukrzycowej i czynniki ryzyka amputacji.

Wyróżnia się dwa zasadnicze typy stopy cukrzycowej: niedokrwienna i neuropatyczna. Stopa cukrzycowa niedokrwienna charakteryzuje się bólem mięśni pojawiającym się po wysiłku i zanikającym po krótkotrwałym odpoczynku, stopa jest blada, zimna z niewyczuwalnym tętnem, możliwe wystąpienie zgorzeli palców. W tym typie stopy cukrzycowej owrzodzenia są na ogół bolesne. W przypadku stopy neuropatycznej mamy do czynienia z zaburzeniami czucia, możliwy jest obrzęk, występowanie zgorzeli palców, modzeli i bezbolesnych owrzodzeń. Stopa jest ciepła, zaróżowiona i z wyczuwalnym tętnem. Dochodzi do uszkodzeń i zaburzenia krążenia stawu.

Stopień 0 – stopa cukrzycowa wysokiego ryzyka.

Stopień I – obecność powierzchownego owrzodzenia.

Stopień II – obecność głębokiego owrzodzenia, drążącego do mięśni i stawów.

Stopień III – zmiany jak w stopniu II, ale bardziej zaawansowane.

Stopień IV – lokalna zgorzel palców.

Stopień V – zgorzel stopy, posocznica (wskazania do amputacji).

V stopień stopy cukrzycowej kończy się utrudniającym życie i najbardziej widocznym objawem długotrwałego chorowania na cukrzycę. Aby zapobiegać tak przykremu zabiegowi powinno się znać czynniki, które do niego prowadzą. Do najczęstszych należą:

chorowanie na cukrzycę dłużej niż 10 lat,

oba rodzaje neuropatii,

otyłość, obecność odcisków i modzeli,

miażdżyca,

źle dopasowane obuwie,

urazy i deformacje stóp,

nieodpowiednia kontrola cukru,

owrzodzenia,

wcześniejsza amputacja,

– nałogi (palenie, alkoholizm)

– płeć męska,

– wiek powyżej 40 lat,

– zła pielęgnacja stóp,

– nadciśnienie.

Justyna Raś

 

2 replies

Comments are closed.