Klasyfikacja stopy cukrzycowej i czynniki ryzyka amputacji.
Wyróżnia się dwa zasadnicze typy stopy cukrzycowej: niedokrwienna i neuropatyczna. Stopa cukrzycowa niedokrwienna charakteryzuje się bólem mięśni pojawiającym się po wysiłku i zanikającym po krótkotrwałym odpoczynku, stopa jest blada, zimna z niewyczuwalnym tętnem, możliwe wystąpienie zgorzeli palców. W tym typie stopy cukrzycowej owrzodzenia są na ogół bolesne. W przypadku stopy neuropatycznej mamy do czynienia z zaburzeniami czucia, możliwy jest obrzęk, występowanie zgorzeli palców, modzeli i bezbolesnych owrzodzeń. Stopa jest ciepła, zaróżowiona i z wyczuwalnym tętnem. Dochodzi do uszkodzeń i zaburzenia krążenia stawu.
Stopień 0 – stopa cukrzycowa wysokiego ryzyka.
Stopień I – obecność powierzchownego owrzodzenia.
Stopień II – obecność głębokiego owrzodzenia, drążącego do mięśni i stawów.
Stopień III – zmiany jak w stopniu II, ale bardziej zaawansowane.
Stopień IV – lokalna zgorzel palców.
Stopień V – zgorzel stopy, posocznica (wskazania do amputacji).
V stopień stopy cukrzycowej kończy się utrudniającym życie i najbardziej widocznym objawem długotrwałego chorowania na cukrzycę. Aby zapobiegać tak przykremu zabiegowi powinno się znać czynniki, które do niego prowadzą. Do najczęstszych należą:
– chorowanie na cukrzycę dłużej niż 10 lat,
– oba rodzaje neuropatii,
– otyłość, obecność odcisków i modzeli,
– miażdżyca,
– źle dopasowane obuwie,
– urazy i deformacje stóp,
– nieodpowiednia kontrola cukru,
– owrzodzenia,
– wcześniejsza amputacja,
– nałogi (palenie, alkoholizm)
– płeć męska,
– wiek powyżej 40 lat,
– zła pielęgnacja stóp,
– nadciśnienie.
Justyna Raś
Comments are closed.